Počeli besplatni treninzi za decu sa smetnjama u razvoju

Nakon dugogodišnjeg zalaganja roditelja dece sa smetnjama u razvoju u našem gradu su pre 3 nedelje počeli besplatni inkluzivni treninzi. Do organizacije treninga došlo je na roditeljsku inicijativu uz dobru volju trenera koji rade besplatno i OiSŠ “Žarko Zrenjanin” koja besplatno ustupa salu za fizičko.

Koliko je važna adekvatna fizička aktivnost i za decu sa smetnjama u razvoju, svedoči majka sedmogodišnjeg deteta koje dolazi na inkluzivne treninge, Čila Vuković. Ona kaže da joj je jako drago što u Subotici napokon ima trenera koji žele da rade sa decom sa smetnjama u razvoju, i da i njenom detetu i njima kao roditeljima mnogo znači što jednom nedeljno imaju priliku da zajedno sa detetom vežbaju sa stručnim licima.

Do organizacije inkluzivnih treninga došlo je nakon višegodišnjeg zalaganja roditelja dece sa smetnjama u razvoju, pre svega Mirjane Evetović iz Udruženja “Zeleni Subotice”, koja je i sama majka deteta koje ima smetnje u razvoju. Ona kaže da su joj se treneri sami obratili sa željom da pomognu, te su tako pre 3 nedelje počeli besplatni treninzi svakog ponedeljka od 15,30-16,15 u sali za fizičko OiSŠ”Žarko Zrenjanin” koja im besplatno ustupa salu. Za sada na treninge dolazi 12-oro dece različitog uzrasta, ali ukoliko bude još zainteresovanih biće obezbeđen još 1 termin za trening.

Inkluzivne treninge drže trener atletike Laslo Ubori i trener džudoa Đorđe Milošević koji su se sami javili sa željom da pomognu deci sa smetnjama u razvoju tako što će raditi sa njima na razvoju njihovih motoričkih sposobnosti. Svakog ponedeljka oni širokog srca u salu primaju svu decu koja dođu i sa njima rade na motoričkom poligonu koji se radi u džudo salama.

Kako najavljuje Mirjana Evetović uskoro će i za decu srednjoškolskog uzrasta biti organizovani besplatni treninzi fudbala, košarke i odbojke koje će držati trener Renato Pirša, koji se takođe sam javio u želji da pomogne. Ona dodaje i da će za decu osnovnoškolskog uzrasta biti organizovan još jedan termin za besplatne treninge u OŠ “Sečenji Ištvan” koja im takođe besplatno daje na raspolaganje salu za fizičko.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime