Počela proba državne mature

Učenici 3. razreda Hemijsko- tehnološke škole jedini su đaci iz Subotice koji učestvuju u prvom pilotiranju državne mature koja će u obrazovni sistem biti uvedena 2022. godine. Oni su danas polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok ih sutra očekuje ispit iz matematike, a u petak test iz stručnih i teorijskih znanja.

Dvadeset i jedan učenik 3. razreda sa smera tehničar za zaštitu životne sredine Hemijsko-tehnološke škole danas je polagao probni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Učenici su rešavali 20 zadataka, a na raspolaganju su imali 90 minuta. Đaci su danas imali priliku da vide kako će izgledati državna matura koja se uvodi u obrazovni sistem 2022. godine.

Hemijsko-tehnološka škola izabrana je da bude među 101 srednjom školom u Srbiji u kojima se sprovodi prvo pilotiranje državne mature uz podršku Projekta državne mature. Pilotiranje je organizovano u 50 gimnazija, 48 srednjih i 3 srednje umetničke škole. U prvom pilotiranju mature ispitivaće se gradivo iz 1. i 2. razreda. Cilj probe “velike” mature je da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti i nedostaci, ali i da se učenici naviknu na testiranje ovog tipa.

Drugo pilotiranje mature planirano je za maj naredne godine kada će se proveravati i sve procedure u sprovođenju državne mature.