Pedijatri u Dispanzeru za decu dnevno pregledaju do 350 bolesne dece

Sezona respiratornih infekcija je u punom jeku, a čekaonice u Dispanzeru za decu su prepune bolesne dece. Pedijatri Doma zdravlja dnevno u proseku pregledaju i do 350 bolesnih mališana koji se javljaju sa različitom simptomatologijom.

Hladno vreme i boravak u kolektivu pogoduje širenja virusa i bakterija, a sezona respiratornih infekcija je u punom jeku. Čekaonice u Dispanzeru za decu su prepune, a pedijatri svakodnevno pregledaju između 300 i 350 bolesnih mališana. Najveći broj dece javlja se sa simptomima gripa.

Pored gripa, prisutne su i druge respiratorne infekcije sa šarolikim kliničkim slikama, a osim gripa dosta mališana ima simptome i velikog kašlja.

Pedijatri mole roditelje za strpljenje i savetuju da sačekaju sa javljanjem lekaru, osim u hitnim slučajevima kada je potrebno odmah dovesti dete na pregled.

Iz Dispanzera za decu podsećaju da je tokom vikenda organizovano dežurstvo kada radi samo jedan pedijatar i da je vikendom predviđeno da se u ovu zdravstvenu ustanovu javljaju samo hitni slučajevi.