четвртак , 18 августа 2022
Naslovna / Društvo / Otac šest godina pokušava da ostvari pravo na uvećanu pomoć za svoje bolesno dete

Otac šest godina pokušava da ostvari pravo na uvećanu pomoć za svoje bolesno dete

Aduš Avdo samohrani otac devojčice koja boluje od Daunovog sindroma već 6 godina pokušava da ostvari pravo na uvećanu tuđu negu i pomoć. U želji da se bolje upozna sa situacijom ove porodice, te da im pomogne, njih je, u subotu, posetio državni sekretar Nenad Ivanišević sa članovima Gradskog veća. Nakon posete Ivanišević je izjavio da je Aduš primer kako roditelj treba da brine o svom detetu i to o detetu sa invaliditetom, te je obećao pomoć ovoj porodici.

Aduš Avdo zahtev za uvećanje tuđe nege i pomoći predao je prvi put 2011. godine, te njegova borba da ostvari ovo pravo, zbog problema u birokratiji,  traje već 6 godina. Ovaj samohrani otac, koji je 1999. izbegao sa Kosova, smatra da će nakon posete državnog sekretara i članova Gradskog veća njegov problem konačno biti rešen.

 Ivaniševć je poručio da je jedan od motiva posete i da se vidi kako institucije sistema mogu da pomognu ovoj porodici, ali i svim ostalim porodicama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Požrtvovani otac o svojoj devojčice brine potpuno sam, a zbog njene bolesti ne može da se zaposli, te im je naknada za tuđu negu i pomoć jedino stalno primanje.  Devojčica Angulj rođena je sa Daunovim sindromom,  srčanom manom, urođenom kataraktom i kraćom nogom. Nažalost, sa ulaskom u pubertet Angulj se suočila sa novim zdravstvenim problemima poput epilepsije, problema sa kičnom i štitnom žlezdom. U Srbiji se Daunov sindrom smatra 100% telesnim oštećenjem, te osobe sa ovim poremećajem primaju uvećanu tuđu negu i pomoć.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Ambrozija u Ulici Miloša Crnjanskog

RTV Yu Eco  i ove godine organizuje akciju „Da se zna ko kosi, a ko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.