Osam stotina godina od prvog prikazana Isusovog rođenja

Ove godine obeležava se 8 vekova od prvog prikaza Isusovog rođenja Svetog Franje Asiškog, a u Franjevačkom samostanu u našem gradu nalazi se najveći Vitlejem u Vojvodini koji je ove godine povodom obeležavanja jubileja još povećan , pa se sada prostire na 40 m2.

Ove godine prisećamo se kako je pre 800 godina, 1223. godine Sveti Franjo Asiški u mestu Grecio u Italiji na poseban način proslavio Božić. Naime, on je želeo da približi ljudima Isusovo rođenje te je zamolio jednog vernika Ivana da mu napravi pećinu u prirodi i da dovede vola i magarca, da se postave jaslice i slama kako bi bio vidljiviji božji dolazak, objašnjava gvardijan Franjevačkog samostana u Subotici, fra Ivan Miklenić.

Povodom obeležavanja velikog jubileja, subotički Vitlejem u Franjevačkom samostanu koji je važio za najveći u Vojvodini, je dodatno proširen te se sada prostire na 40 m2. Postavljen je ispred oltara „Srce Isusovo“, a njegovo postavljanje trajalo je oko dve i po nedelje.

Prikaz Isusovog rođenja u Franjevačkom samostanu izradio je pedesetih godina prošlog veka fra Ivan Krznar, a 2010. godine je maketa obnovljena da bi joj ove godine bili pridodati i novi elementi.