Orao belorepan vraćen u prirodu

Predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode vratili su danas u prirodu jednog od dva orla belorepana koji su se nalazili u Prihvatilištu Zoo vrta Palić. Orao je pušten tamo gde je prvobitno i pronađen, u naselju Odžaci, dok je drugi ostao u Prihvatilištu dok mu se stanje ne poboljša.

Dva orla belorepana spašena su prošle nedelje od skoro sigurne smrti. Njih je, tokom svojih redovnih lovočuvarskih aktivnosti, primetio Damir Ivanović. Sumnju da nešto nije u redu izazvalo je to što je video orlove da leže jedan do drugog, te je to odmah i prijavio svojim nadređenima. U Prihvatilište Zoološkog vrta Palić stigli su 14. maja, jedna u veoma lošem stanju i kako trenutno nije letno sposobna, ostaje u Prihvatilištu na terapiji i daljem posmatranju.

Orlovi belorepani često stradaju zbog ljudske nemarnosti, a jedna od njih je svakako trovanje. Pretpostavlja se da je odrasla jednika koja je vraćena u prirodu sparena i da ima svoje mladunce, rekao je ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Nikola Stojnić dodavši da je najverovatnije da su obe ptice nezavisno došle do istog izvora trovanja.

Orao belorepan najveća je ptica grabljivica centralne Evrope, a kod nas uglavnom naseljava ritska, vodena i šumska staništa.