Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama

 

U Gradskom omladinskom centru održana je prezentacija projekta ,,Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama“ Projekat je podržan od strane Ministarstva spoljašnjih poslova, Udruženja za UN Srbije, Krovne organizacije mladih Srbije i misije Ujedinjenih Nacija, a u sklopu projekta je je raspisan konkurs za omladinskog delegata Srbije u Ujedinjenim Nacijama.

Naša sugrađanka, Jovana Horvat, ima dvadeset godina i kaže da poseduje veliko interesovanje za ulogu omladinskog delegata koju bi mogla i volela da obavlja. Ona smatra da je komunikativna, asertivna i da su to osobine koje treba da poseduje delegat koji će zajedno sa diplomatama predstavljati našu zemlju na skupovima UN.

Prema rečima, članice udruženja za UN Srbije, Teodore Pavković, cilj projekta jeste da se teme koje se tiču rada Ujedinjenih Nacija približe mladim ljudima kako bi se priključili, angažovali i učešćem u radu dali svoj doprinos razvijanju omladinske politike. Konkurs za omladinskog delegata Srbije traje do ponoći 28.jula, svi zainteresovani koji poseduju aktivno znanje engleskog jezika, starosti od 18-28 godina, on line prijavu mogu popuniti na sajtu udruženja za Ujedinjene Nacije Srbije. Nakon prijave sledi uži krug testiranja i intervju, a biće izabrane dve osobe, jedna muškog i jedna ženskog pola zbog rodne ravnopravnosti. Izabrani omladinski delegati predstavljaće interese Srbije na zasedanjima u UN u kojima su uključeni mladi, ističe članica.

Program ,,Omladinski delegati u Ujedinjenim nacijama“ je jedan od zvaničnih kanala za učešće mladih u Ujedinjenim nacijama, a uspostavljen je u 37 zemalja širom sveta. U Srbiji je prezentacija projekta održana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i prvi put u našem gradu.