Oktobar- mesec borbe protiv raka dojke

U okviru skrining mamografije koja je u subotičkoj Opštoj bolnici rađena do sredine marta ove godine, urađeno je 511 mamografija, a od ovog broja 8 žena upućeno je na dalju dijagnostiku. Ceo oktobar posvećen je prevenciji raka dojke, te stručnjaci pozivaju sve žene koje primete bilo kakvu promenu na grudima da se obrate lekaru.

U Opštoj bolnici se skrining mamografija sprovodi od 2013. godine, a ove godine je zbog epidemiološke situacije skrining rađen do 16. marta do kada je od početka godine urađeno 511 mamografskih pregleda. Od tog broj bilo je 8 pozitivnih nalaza koji su poslati na dalju analizu. Ceo oktobar posvećen je borbi protiv raka dojke, te stručnjaci podsećaju da su faktori rizika koji utiču na razvoj karcinoma dojke: pol, godine, genetska predispozicija, kao i rani menstrualni ciklus pre 12. godine, ali i kasna menopauza nakon 55. godine, neki su od faktora rizika koji mogu dovesti do pojave raka dojke.

Svaku promenu na dojkama potrebno je prijaviti lekaru koji može uputiti na dalju dijagnostiku. Kod raka dojke bitno je otkriti ga u što ranijoj fazi jer je tada i mogućnost izlečenja bolja, objašnjavaju stručnjaci. Skrinig mamografijom obuhvaćene su žene od 50-69 godina, a kliničke mamografije rade se kod žena koje se javljaju sa određenim tegobama.

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od raka dojke.