Okrugli sto ,,Duvan i Mladi“

Na okruglom stolu pod nazivom ,,Duvan i mladi“ istaknut je podatak da su 10% učenika starijih razreda osnovne škole u našoj zemlji pušači dok se taj procenat povećava na 25% kod učenika u prvom razredu srednje škole. Okrugli sto održan je u saradnji ZZJZ i Instituta za javno zdravlje Srbije ,,dr Milan Batut“ uoči obeležavanja Nacionalnog Dana dana bez duvanskog dima koji će se obeležiti 31.januara pod sloganom ,,Odrasli puše i mene guše“.

Na pušenje kod mladih ljudi,prema rečima Biljane Kilibarde šefice Kancelarije za prevenciju pušenja, utiču brojni faktori kao što su neadekvatna primena Zakona o zabrani pušenja, visoka izloženost duvanskom dimu u okruženju, loš primer roditelja i nastavnika. Prema podacima istraživanja iz 2017.godine u našoj zemlji 10% mladih učenika 5.7 i 8. razreda su pušači, dok se u prvim razredima srednje škole taj procenat povećava na 25% dok četvoro od desetoro želi da prestane sa konzumiranjem duvana.

Izazovi koje duvanska industrija postavlja pred mlade ljude je elektronska cigareta i otvaranje nargila barova što ima izuzetno negativan efekat složili su se učesnici. Mladi nisu dovoljno upućeni u posledice koje po zdravlje izaziva pušenje, a duvanski dim sadrži 70 kancerogenih materija.

Apoteka Subotica godinama radi na prevenciji pušenja i smanjenju broja pacijenata koji puše.

Prema podacima istraživanja koja su 2013.godine izvršena na nivou Severnobačkog okruga i naše države uočen je porast upotrebe duvanskih proizvoda kod mladih u većem procentu kod devojčica, a manje od 20 % domaćinstava je bez duvanskog dima što znači da su mladi ljudi u velikoj meri izloženi duvanskom dimu.