Ogreva ima, ali je kupaca malo

Subotičke drvare u ovom momentu imaju određene količine ogreva na zalihama, ali kupaca je malo. Veća potražnja očekuje se sa početkom hladnijeg vremena, a cene ogreva poslednji put su korigovane početkom septembra.

Tokom letnjih meseci vladala je prava pomama za nabavkom ogreva i tada se za ugalj i drva čekalo i po mesec dana, što zbog nestašice ogreva što zbog povećane potražnje. Ovih dana potpuno drugačija slika u drvarama: ogreva ima, ali je kupaca malo. Kako objašnjava vlasnik drvare Lajčo Bašić Palković, razlog za trenutnu situaciju leži u činjenici da ove godine zbog nestabilnih cena vlasnici drvara nisu omogućili kupovinu na rate i putem sindikalnih kredita, te je jedan broj onih koji su navikli da na ovaj način obezbede ogrev za zimu, ostao bez te opcije. Veću potražnju za ogrevom očekuju sa dolaskom hladnijeg vremena.

Cene ogreva poslednji put su korigovane početkom septembra i neznatno su povećane u odnosu na cene od pre mesec dana. Uglja iz domaće proizvodnje i dalje nema na tržištu te se ova vrsta ogreva nabavlja isključivo iz uvoza što diktira i veću cenu.

U ovom trenutku tona lignita iz Kreke košta 18.000 dinara, za tonu uglja iz Ugljevika potrebno je izdvojiti 21.500, dok je najskuplji ugalj iz Banovića koji košta između 23-24.000 dinara po toni. Metar drva je 12.000 dinara. Kako navode iz drvara, prilikom kupovine manje količine ogreva, naplaćuje se i dostava zbog visoke cene goriva.