Održano Nacionalno takmičenje u programiranju „Lego robota“

U Hali sportova održano je Nacionalno takmičenje u programiranju „Lego robota“ . Takmičila se 41 ekipa, u četiri uzrasne kategorije. Najbolji takmičari predstvljaće našu zemlju na Svetskom prvenstvu, koje će biti održano u Nemačkoj.

Među takmičarima bila je i Tamara Timotijević, učenica 4. razreda osnovne škole iz Jagodine. Ona je sa drugom Aleksejem osmislila robota, koji daje vakcine kada su bolnice pune i nema slobodnih medicinskih radnika.

Tamičarski timovi imali su zadatak da programiraju robota, koji pomaže u rešavanju problema iz stvarnog sveta. Ove godine glavna tema glasila je “Roboti oko nas-roboti oko kuće ili roboti u zdravstvu”. Pored robota za vakcinisanje, drugi tim đaka iz Jagodine, koji su prvi put učestvovali na takmičenju, predstavio je mašinu za raščišćavanje terena od zmija.

Nacionalno takmičenje u programiranju “Lego robota” okupilo je ove godine preko 100 đaka. Najmađi takmičari bili su đaci uzrasta 10 godina, a najstariji seniori -19 godina.

Najbolji učesnici predstavljaće Srbiju na Svetskom takmičenju, koje će biti održano u Dortmundu na jesen. Ovakvo takmičenje organizuje se deset godina.