Održano izvlačenje nagrada za kviz „Čitam i skitam“

U kvizu „Čitam i skitam“ koji organizuje Gradska biblioteka Subotica ove godine učestvovalo je oko 900 učenika osnovnih škola. Njih 600 tačno je odgovorilo na pitanja iz kviza i steklo pravo da osvoji jednu od 250 nagrada koje su danas izvučene u Čitaonici Gradske biblioteke.

Učenici osnovnih škola, članovi Gradske biblioteke tokom februara i marta mogli su da učestvuju u kvizu „Čitam i skitam“ tako što su popunjavali on line upitnik na sajtu Biblioteke. Učenici sa kojima smo razgovarali rekli su nam da vole da čitaju i da im pitanja nisu bila teška.

U jubilarnom, desetom po redu kvizu „Čitam i skitam“ koji popularizuje čitanje ove godine učestvovalo je oko 900 mališana, što je prosek broja učesnika u proteklih nekoliko godina. Od tog broja 600 učesnika tačno je odgovorilo na pitanja i time steklo pravo da osvoji jednu od 250 nagrada koje su obezbedili brojni sponzori. Glavna nagrada je kao i svake godine bicikl, a među značajnijim nagradama je i izlet za koji se još uvek ne zna destinacija. Organizatori su zadovoljni brojem dece koja su učestvovala u kvizu, budući da je na početku, pre 10 godina situacija bila značajno drugačija.

Ovogodišnji 10. kviz „Čitam i skitam“ bio je posvećen jubilejima. Na srpskom jeziku kviz je bio posvećen Desanki Maksimović, Jovanu Jovanoviću Zmaju, Lavu Tolstoju i 200. godišnjici od izdanja prvog srpskog rečnika. Tema kviza na hrvatskom bila je petnaestogodišnjica „Hrvatske riječi“, jer ova novinsko-izdavačka ustanova ima ediciju za decu i mlade. Na mađarskom jeziku kviz je bio posvećen mađarskom kralju Maćašu.