Održana svečana akademija „Braća uvek – uvik zajedno“

Povodom obeležavanja 102. godišnjice od ulaska srpske vojske u Suboticu sinoć je, na sceni „Jadran“, održana svečana akademija „Braća uvek – uvik zajedno“ koju su organizovali Srpski kulturni centar „Sveti Sava“, Bunjevački kulturni centar i Bunjevačka matica , Grad Subotica i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca.

Obraćajući se prisutnima u ima Grada Subotice, član Gradskog veća Srđan Samardžić podsetio je da je 13. novembra 1918. godine, u 18 časova i 35 minuta, na subotičku železničku stanicu pristigao voz slobode u kome su bili naši oslobodioci, junaci Drugog bataljona Osmog pešadijskog puka Dunavske divizije slavne srpske vojske.

Naveo je da je prvi komandant grada, pukovnik Vladislav Krupežević, subotičkom novinaru Josipu Šokčiću rekao da ono što je doživeo od subotičkih Bunjevaca ne može da se opiše, niti zaboravi.

„Svedočio je da su mu vojnici govorili kako su izneli glave iz mnogih ratova, ali su ih kod Bunjevaca načisto izgubili. Toliko je bilo neprestano gostoprimstvo, ljubav i poštovanje koje im je ukazano od bratskog naroda u Subotici. “, kazao je Samardžić.

Istakao je da su ovo zaista najbolji primeri bratskih odnosa Srba i Bunjevaca, kojima, kako je rekao, ostajemo posvećeni danas i zauvek.

Prisutnima su se obratili i predsednik Bunjevačke matice, Veljko Vojnić, i predsednik Upravnog odbora SKC „Sveti Sava“, Mile Tasić.

Na akademiji je izvedena Duodrama „Arhangelov Vojnik” po tekstu Momčila S. Trifunovića. Režiju za ovaj pozorišni komad radio je Aleksandar Lazić, a izveli su je Predrag Vasić i Aleksandar Lazić.

Svečana akademija otvorena je himnom Republike Srbije „Bože pravde“ i bunjevačkom svečanom pesmom „Podvikuje bunjevačka vila“.