Održana promocija „Gramatike bunjevačkog jezika“

Кnjiga „Gramatika bunjevačkog jezika“, autora Žarka Bošnjakovića, redovnog profesora na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i Suzane Кujundžić Ostojić, upravnice Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“, promovisana je sinoć u čitaonici Gradske biblioteke u Subotici.

Suzana Кujundžić Ostojić je izjavila da je „Gramatika bunjevačkog jezika“ prva kompletna gramatika ovog jezika koji je od prošle godine u ravnopravnoj službenoj upotrebi na teritoriji grada Subotice.

U okviru promocije dodeljena su i priznanja istaknutm pojedincima koji su doprineli uvođenju bunjevačkog jezika kao službenog na teritoriji grada Subotice. Dobitnici priznanja „Ambrozije Šarčević“ koje Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine dodeljuje za poseban doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada o Bunjevcima dobili su: predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor, republički poslanik Milimir Vujadinović, šef Кabineta gradonačelnika Grada Subotice, Sava Stambolić, prof dr. Dragoljub Petrović, prof. dr Žarko Bošnjaković i prof. dr Ranko Bugarski.

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor je, obraćajući se medijima, podsetio da je gradska skupština pre nešto više od godinu dana donela odluku da se izmeni Statut Grada Subotice i da se i bunjevački jezik uvede u službenu, ravnoprvnu upotrebu.