Održana doborvoljna akcija davanja krvi “Humani Božić”

Tradicionalnu doborvoljnu akciju davanja krvi “Humani Božić”, organizovao je u subotu Crveni krst Subotica, u saradnji sa Odeljenjem transfuziologije Opšte bolnice Subotica. U Atrijumu Hotela „Galerija“ krv je doniralo 60 građana, a čak 11 njih po prvi put.

Među sugrađanima koji su donirali krv, bio je i naš kolega sa Yueco televizije, Bogdan Sekulić, koji se trudi da redovno donira krv, te na akcije davanja krvi odlazi na svaka tri meseca. Kako kaže, procedura nije bolna i poziva svakoga ko može da donira krv da to i učini, jer naše malo nekome znači puno.

Prema rečima Nevene Lukić, iz Crvenog krsta, bilo je 80 potencijalnih davalaca krvi, od kojih je 60 moglo da donira krv, a čak njih 11 po prvi put. U vreme Covida ova akcija je veoma značajna, jer prema relevantnim podacima koje Crveni krst ima, rezerve krvi su na minumumu. Iz Crvenog krsta ističu da im je svaki davalac krvi važan, jer je zbog pandemije mnogo ljudi sprečeno da donira ovu dragocenu tečnost.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi “Humani Božić” , nastala je 2003. godine i uvek je bila porodična akcija, te su deca dobrovoljnih davalaca krvi po tradiciji, u subotu dobila novogodišnje poklone od Deda Mraza u znak zahvalnosti.