Održan 10. Arhivistički skup

U Velikoj većnici Gradske kuće održan je 10. Arhivistički skup, a u sklopu programa obeleženo je i 70 godina delovanja Istorijskog arhiva. Po prvi put ove godine dodeljene su i plakete za doprinos razvoju arhivske struke i zavičajne istoriografije.

Iz Istorijskog arhiva podsećaju da se na svakih deset godina obeležaju jubileji postojanja Istorijskog arhiva koji je sa delovanjem počeo 1947. godine. Takođe, u Velikoj većnici Gradske kuće održan je i 10. Ahivistički skup, a tema današnjeg skupa bila je „Arhivi između nauke, kulture i uprave“.

Prvi dobitnici plaketa su istraživači istorije zdravstva dr Emil Libman i dr Deže Čuso, kao i arhivska savetnica u penziji Eržebet Apro koja je istakla da je najsrećnija zbog toga što je dobila plaketu koja nosi ime baš Gašpara Ulmera.

Lokalna samouprava prepoznaje značaj otkrivanja, prikupljanja, tumačenja i čuvanja arhivske građe, te će i u buduće biti podrška za obezbeđivanje potrebnih uslova rada, digitalizacije, edukovanja, unapređenja i delovanja Istorijskog arhiva, poručila je članica GV Miroslava Babić.