Odbor usvojio izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije za 2018. godinu. Direktor Agencije Dragan Sikimić kaže da je budžet za ovu godinu veći u odnosu na prethodnu za oko 18 miliona dinara, prenosi Tanjug.

Dragan Sikimić je na sednici Odbora naveo i da je Agencija dobila dopis Ministarstva finansija kojim se potvrđuje da će to telo imati 49 novih zaposlenih, što će, kaže, doprineti efikasnijem radu.
„Zadovoljni smo sredstvima koja su opredeljena za ovu godinu“, istakao je Sikimić.
Dodaje da je Agencija u prethodnom periodu kontrolisala narodne poslanike, ali i druge funkcionere, tužioce, sudije, te da će sada prioritet biti javna preduzeća.
Sikimić je naveo da je Zakon o sprečavanju korupcije Agenciji dao veća ovlašćenja i dovoljno manevarskog prostora za kontrolu funkcionera, jer je proširen krug lica koja, kako kaže, mogu biti predmet kontrole.
Uz preciziranja srodnih zakona koje Agencija takođe primenjuje, Sikimić očekuje još bolje rezultate.
Navodeći da je krajem 2017. godine antikorupcijsko telo Saveta Evrope (GREKO) Srbiji dalo negativnu ocenu, Sikimić je kazao da je nakon godinu rada svih relevantnih organa uključujući Agenciju i Ministarstvo pravde takva ocena ukinuta.
„U martu ove godine je ukinuta ocena – globalno nezadovoljavajući, čime smo ušli u krug civilizovanih zemalja koje nemaju posebno negativnu ocenu već smo u standardnom režimu. To je uspeh svih institucija i organa koje su sprovele preporuke, jer se GREKO ne bavi percepcijom“, rekao je Sikimić.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime