Od HOBP najčešće oboljevaju pušači

Širom sveta i u Srbiji danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća. Prema podacima Udruženja za astmu i hronične opstruktivne bolesti pluća procenjuje se da u Srbiji trenutno ima između 400.000 i 600.000 pacijenata, dok je procena da u svetu od ove bolesti boluje 210 miliona ljudi.

Hronična opstruktivna bolest pluća uključuje hronična plućna stanja hroničnog bronhitisa i emfizema, koje odlikuje suženje disajnih puteva. Ovo oboljenje najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina, a u najrizičniju grupu spadaju pušači. Kako objašnjava dr Elizabeta Vrana, pneumoftiziolog, simptomi su: nedostatak vazduha, natečenost koja dovodi do suženja protoka vazduha, kašalj i tkz. “šištanje” pluća. Postoje četiri faze bolesti, a često se dijagnostikuje tek u poslednjoj jer se pacijenti jave tek kada osete izražene tegobe.

Od ove teške bolesti boluju i mnogi naši sugrađani, a veliki broj ljudi nije ni svestan da je već oboleo. Kako navodi dr Vrana, terapija podrazumeva svakodnevno korišćenje pumpice, a ukoliko postoji potreba, pacijenti dobijaju i koncentrator kiseonika. Lekari naglašavaju da je edukacija bitan faktor, i da je ključno da se sa terapijom krene na vreme.

Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća obeležava se sa ciljem podizanja svesti javnosti o ovoj bolesti, njenim simptomima, rizicima sa kojima se svakodnevno suočavaju oboleli od ove bolesti, ali i mogućnostima za njeno lečenje.