Obeležen Svetski dan “Pokrenimo srce”

Povodom obeležavanja Svetskog dana “Pokrenimo srce” u subotu su tokom prepodneva zaposleni u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja edukovali Subotičane na koji način pokrenuti srce kod srčanog zastoja.

Među najmlađima koji su naučili kako da pomognu u slučaju srčanog zastoja je i naš sedmogodišnji sugrađanin Maksim Tatić.

Srčani zastoj može da se dogodi svima bez obzira na godine i pol. Statistički podaci pokazuju da se najčešće dešava kod starijih od 65 godina koji imaju neko srčano oboljenje ili neko drugo oboljenje. U 70-80% slučajeva srčani zastoj se dešava kod kuće, na javnom ili radnom mestu. Specijalista urgentne medicine, dr Mihaela Budimski Soldat ističe da je u slučaju srčanog zastoja najbitnije vreme. Za 4 minuta bez kiseonika mozak se nepovratno oštećuje, te je neophodno odmah započeti masažu srca kako bi mozak sve vreme dobijao kiseonik.

Iz Službe hitne medicinske pomoći ističu da je u slučaju srčanog zastoja uvek najbolje pokušati pomoći nego ne raiti ništa jer ne može da se napravi veća šteta od one koja se već dogodila unesrećenom, a to je prestanak rada srca. Tehnika masaže srca je jednostavna, objašnjava odgovorni urgentni tehničar Službe hitne medicinske pomoći, Zoltan Ujhelji.

Sportisti i stručno osoblje ŽFK “Spartak” tokom prošle nedelje učestvovali su u akciji “Pokrenimo srce” u okviru koje su prošli edukaciju o tome kako prepoznati i šta uraditi u slučaju srčanog zastoja.

U okviru ovogodišnje akcije obeležavanja Svetskog dana “Pokrenimo srce” Služba hitne medicinske pomoći organizuje obuke iz osnovih mera životne podrške za oko 150 osoba iz sportskih klubova, zdravstvenih ustanova, škola i vatrogasnog društva.