Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Opšta bolnica ima stabilne rezerve krvi, rečeno je u Službi za transfuziju krvi na Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi. Mnogi sugrađani koji su i na današnji dan dali dragocenu tečnost u prostorijama ove zdravstvene ustanove pokazali su da Subotica spada u red najhumanijih sredina i tim nesebičnim činom iznova ukazali na njegov veliki medicinski i društveni značaj.

Obeležavanjem Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi način je da se oda priznanje svim humanim ljudima koji su svojim doprinosom nebrojeno puta spasili živote njima potpunih neznanaca, kao i prilika da se skrene pažnja na potrebe našeg zdravstevnog sistema. Nikola Stijepanović danas je u Službi za transfuziju krvi ovu dragocenu tečnost dao po dvadeset i četvrti put.

Da su Subotičani zaista humani kaže i dr Andrea Pinter Kabai, specijalista transfuziologije u Službi za transfuziju krvi Opšte bolnice i podseća da krv na odeljenju građani mogu dati svakodnevno od 7 do 10 časova.

Posebnu pažnju 11. maju posvećuje i Crveni krst Subotice koji ovaj praznik čestita svim dobrovoljnim davaocima krvi. Tim povodom dodeliće i priznanja sugrađanima koji su krv dali pet, deset i dvadeset puta.

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi tradicionalno se obeležava svakog 11. maja u Srbiji, dok se u svetu on slavi svakog 14. juna, na dan kada je rođen austrijski biolog Karl Landšajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka.