Obeležen Dan borca

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i Spomenik njihovoj vernosti predstavnici Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata obeležili su u subotu nekadašnji praznik, Dan borca. Najviše boračko priznanje Republike Srbije uručeno je Marici Maričić, koja je preživela logor.

Dan borca ili „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, obeležavao se nekada širom zemlje na godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, koja je održana 4. jula 1941. godine u Beogradu, kada je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka. Predstavnici SUBNOR-a Dan borca obeležavaju i danas.

Na predlog SUBNOR-a, Orden borca, najviše boračko priznanje uručeno je Marici Maričić, rođenoj Marks, koja je kao petogodišnje dete preživela strahote logora.

Dan borca kao državni praznik proglašen je 26. aprila 1956. godine, obeležavao se svake godine širom SFRJ, zatim Savezne Republike Jugoslavije a potom u Srbiji. Odlukom Vlade Republike Srbije ukinut je 2001. godine, ali se nezvanično obeležava i danas.