Novi sport „jadžent“ predstavljen đacima osnovne škole Sveti Sava

Da bi časovi fizičkog vaspitanja bili bolji i zanimljiviji deci osmišljen je novi sport pod nazivom „jadžent“ koji je predstavljen đacima osnovne skole Sveti Sava. Učenici su rado prihvatili ovaj vid ovakve sportske igre koja deluje lako, ali kada ste na terenu to je sasvim drugačija slika. Učenici osnovne škole iz Temerina bili su gosti pomenute škole i zajedničkim snagama truduli su da se pokažu i prikažu drugarima novu igru.

Direktor osnovne škole Sveti Sava Novica Pavlović rado je prihvatio učešće u jednom ovakvom sportskom projektu, po njegovim rečima ovo je nešto što treba tek da za živi. Prvi put je „jadžent“ igra predstavljena profesorima Novosadskog univerziteta iz oblasti sporta i fizičke kulture početkom septembra meseca 1993 godine.

Kao što ste već čuli ova sportska disciplina pruža priliku kako devojčicama tako i dečacima da se apsolutno ravnopravno takmiče. Kao i kod svake igre tako i kod ove postoje pravila. Lopta može neprekidno kod jednog igrača da bude pet sekundi, ali ako igrač zadržava loptu duže, sudija dodeljuje loptu za protivničku ekipu

Jedžent se igra loptom za odbojku,što se tiče suđenja sude ga tri sudije.Sam autor je Janko Pavliš koji se i sam bavio fudbalom,boksom i trčanjem.