Novi smer u Gimnaziji „Svetozar Marković“

Od 1. septembra u Gimnaziji “Svetozar Marković” biće upisana prva generacija učenika na novi obrazovni smer. Reč je o sportskom smeru koji će pohađati 20 učenika na srpskom nastavnom jeziku.

Budući učenici specijalističkog sportskog odeljenja, tokom četiri godine školovanja, steći će neophodna znanja i veštine za dalje školovanje na visokoobrazovnim ustanovama, a naročito na onim koje školuju buduće trenere, sportke novinare, nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske menadžere. Specifičnost ovog progama nastave i učenje ogleda se u tome što će učenici imati 1115 časova iz oblasti sporta, koji obuhvataju časove teorijske i praktične nastave. Tako će na primer iz predmeta sport i zdravlje imati 539 časova, a za sport i trening 576 časova, što je mnogo više u odnosu na druge gimnazijske smerove, rekao je profesor fizičkog vaspitanja u Gimnaziji „Svetozar Marković“, Ljubomir Jotanović.

Časovi će se realizovati u sali za sportske igre, gimnastičkoj sali, sali za stoni tenis, kao i na sportskim terenima u dvorištu ove škole. Kada je reč o upisu, pored polaganja mature, đaci će morati da prilože i potvrdu iz sportskih klubova u kojima su aktivni sportsiti, a učenici koji su članovi reprezentacije će prilikom upisa dobiti 10 bonus bodova. Odeljenje će pohađati 20 učenika na srpskom nastavnom jeziku.

Svi zainteresovani učenici neophodnu dokumentaciju mogu podneti sportsku u periodu od 21. do 23. maja u sekretarijatu Gimnazije „Svetozar Marković“.