петак , 3 децембра 2021
Naslovna / Društvo / Novi nastavni plan i program

Novi nastavni plan i program

Učenici prvog i petog razreda osnovne škole pohađaju nastavu po novom nastavnom planu i programu. Nastava je usmerena ka sticanju znanja i veština što se ogleda u sprovođenju projektne nastave u prvom i petom razredu osnovne škole. Novina su i dva nova predmeta: informatika i računarstvo i fizičko i zdravstveno vaspitanje.

 

U osnovnim školama se od septembra ove godine sprovodi projektna nastava u prvom i petom razredu. Projektna nastava izvodi se jednom nedeljno po 1 čas ili svake druge nedelje po 2 časa kada će učitelji sa đacima tematski povezivati sadržaje iz više predmeta po njihovom izboru, uz obaveznu upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija. Projektna nastava je planirana u ukupnom fondu od 36 časova godišnje i obavezna je za sve đake.Cilj projektne nastave je razvijanje logičkog i kognitivnog razmizmišljanja i priporema učenika za snalaženje u radu sa savremenim tehnologijama.

 

Učenici petog razreda u okviru novog predmeta računarstvo i informatika uče osnove programiranja. Kako nastavnici kažu, manje se radi na učenju o korišćenju računara, a više na samom programiranju što deci daje praktično znanje iz ove oblasti koje će kasnije moći da razvijaju.

 

Još jedna novina od ove školske godine je i predmet fizičko i zdravstveno vaspitanje. Novina u ovom predmetu ogleda se u tome što će učenici od sada više učiti o zdravlju i zdravom načinu života.

O autoru Jasmina Tatic

Pogledaj i sledeće

“Invaliditet i sport”

Osobama sa invaliditetom koje se bave sportom najviše nedostaje finasijska podrška za bavljenje sportskim aktivnostima …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *