Niska zarada i prekovremeni rad – glavni problemi radnika

Prekovremeni rad, mogućnost otkaza i niska zarada glavni su problemi radnika, navode iz Saveza samostalnih sindikata Subotice uoči praznika rada i poručuju da će se na ovaj dan, umesto slavlju, pridružiti protestu koji će biti organizovan ispred jedne strane kompanije u Leskovcu.

Iako je minimalna zarada nešto viša u odnosu na prošlu godinu i u proseku iznosi oko 37.000 dinara, cene dobara koje se svakodnevno pazare takođe nisu mirovale. Na kraju meseca računica je jasna, prosečna plata ne pokriva troškove prosečne potrošačke korpe, te je ulaganje u domaćinstvo, garderobu ili putovanja za mnoge teško ostvarivo.

Iz Saveza samostalnih sindikata navode da su pored niske zarade, glavni problemi prekovremeni rad i mogućnost otkaza ukoliko radnik odbije da radi duže od osam sati.

Pred praznik rada, na današnji dan obeležava se Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, a iz Sindikata kažu da je izmena zakona u poslednjih deset godina doprinela poboljšanju u ovoj oblasti rada, te se i broj teških povreda na radu smanjuje.