Nepovezanost staza i prelazak preko pasarele neki od problema biciklista u Subotici

U Subotici postoji 40 kilometara biciklističkih staza, od kojih oko 25 kilometra čine samostalne biciklističke staze, a 15 kilometara biciklističko-pešačke staze. Iako je to više u odnosu na druge gradove, ipak je nedovoljno, naročito u centru grada, kažu iz Centra za ekologiju i održivi razvoj.

Nekoliko hiljada ljudi bicikl kao prevozno sredstvo koristi svaki dan, a iako Subotica ima izgrađenu biciklističku infrastrukturu, postoje mnogi problemi. Jedan od njih je zabrana vožnje kroz centar grada, ali i to što biciklističke staze nisu povezane u mrežu, već u skup radijalnih pravaca, kažu iz Centra za ekologiju i održivi razvoj, koje je sprovelo istraživanje među subotičkim biciklistima. Građani se, kažu, osećaju nebezbedno jer moraju da voze putem kuda prolaze i motorna vozila, a dodatni problem predstavlja to što neki od glavnih koridora, kao što je Beogradski ili Bajski put, nisu pokriveni.

Da problema ima saglasan je i naš sugrađanin Vinko Radak, koji bickil koristi godinama. Kaže da se snalazi, te da je staza do Palića u redu, ali da je u centru grada zaista problem.

Kalmar ističe da prenošenje dvotočkaša preko pasarele predstavlja najnoviju nevolju za sve kojima je to jedino prevozno sredstvo.

Dodaje da poslednjih godina problem stvaraju i električna vozila, te da bi njihovo korišćenje trebalo na neki način regulisati.