Najavljeno otvaranje sale “Mira Banjac” u bioskopu “Abazija”

Bioskop “Abazija” na Paliću dobija još jednu bioskopsku salu koja će nositi ime glumačke legende Mire Banjac.

Nova bioskopska sala u “Abaziji” predstavljena je juče, a legendarna glumica koja je svojim rolama obeležila jugoslovensku, srpsku i kinematografiju regiona i Evrope, Mira Banjac je tom prilikom rekla da bi volela da sala uvek bude puna mladih reditelja, glumaca i produkcija. Ona je istakla da je za nju ovo velika čast, a da je za Festival evropskog filma “Palić” vezana neraskidivim vezama.

Programski direktor Festivala, Miroslav Mogorović rekao je na predstavljanju sale da je jedna od ideja prilikom obnove bioskopa ”Abazija” bila da on bude festivalski centar. Tokom parcijalne obnove bioskopa, došlo je do ideje da se od jednog ruiniranog prostora iz kog je raslo drvo, napravi sala. Zahvaljujući podršci Ministarstva trgovine i turizma i Filmskog centra Srbije koji je obezbdeio opremu, došlo je do toga da bioskop dobije još jednu salu koja će nositi ime Mire Banjac.

Mira Banjac je jedna od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije. Tokom glumačke karijere duge više od 7 decenija dobila je mnogobrojna priznanja i nagrade, a nagradu “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskog kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca dobila je 2014. godine na 21. izdanju Festivala evrospkog filma “Palić”.