Multimedijalni projekat Ravničarenje Igora Rakočevića

Do petka Salon Savremene galerije Subotica postaće scenografija multimedijalnog projekta Ravničarenje vizuelnog umetnika Igora Rakčevića. Otvaranje izložbe zakazano je za petak u 18 časova. U otvaranju će učestvovati učenici džez odseka Muzičke škole.

Ravničarenje je zamišljeno kao participativna izložba koja demokratizuje polje umetničkog stvaranja i oslobađa prostor u nastanku umetnosti svim zainteresovanim članovima zajednice. Uz učešće učenika Muzičke škole i građana okupljenih oko udruženja oldtajmer vozila, ovaj multimedijalni projekat će svakoga dana nastajati pred očima publike, postupno se gradeći kroz saradnju umetnika i učesnika. Finalni rezultat će biti izložba koju će publika moći da pogleda od 5. do 13. novembra.

Iniciran prvim susretom Igora Rakčevića sa subotičkim okruženjem, kasnih osamdesetih godina 20. veka, projekat je pokušaj da novi umetnički rad nastane na iskustvima koja su definisala autora za vreme tog prvog boravka u Subotici, kao i nakon tog perioda, ali i na iskustvima svih onih ljudi koji će učestvovati u nastanku izložbe. Osnovna ideja projekta je da predstavi savremenu umetnost kao prostor saradnje između umetnika i zajednice unutar koje ona nastaje.

Izložba će tako postati polje razmene i zajedničkog stvaranja, što je čini prostorom slobode.