Mučnina i bol u stomaku najčešći znaci trovanja hranom

Na mesečnom nivou od početka godine do danas, u Zavod za javno zdravlje pristizalo je od jedne do dve prijave trovanja hranom, a od početka juna primećen je porast broja obolelih, kažu iz ove zdravstvene ustanove. Karakteristični simptomi su: mučnina, povraćanje, bolovi i grčevi u stomaku, kao i dijareja, a do trovanja dolazi najčešće konzuiranjem “brze hrane”.

Tokom letnjih meseci veći broj građana javlja se lekaru zbog tegoba izazvanih trovanjem hrane. U Severnobačkom okrugu na nedeljnom nivou jedna do dve osobe oboli od salmoneloze i kampilobakterioze, dok se u narednom periodu očekuje da će ovaj broj biti daleko veći. Kako objašnjava epidemiolog u ZZJZ, dr Nebojša Bohucki, do trovanja hranom dolazi najčešće konzumiranjem “brze hrane”, kao što su: pica, hamburger ili sladoled, a koji zbog neadekvatnog procesa pripreme budu kontaminirani nizom virusa i bakterija. Međutim, često smo i sami odgovorni jer hranu jedemo prljavim rukama.

Bez obzira koji mikroorganizam je doveo do kliničke slike trovanja hranom, ono što potencijalno predstavlja posebnu opasnost jeste uzrast obolele osoba i prisustvo udruženih hroničnih bolesti.

Prepoznatiljive tegobe trovanja hranom jesu: povraćanje, mučnina, bolovi i grčevi u stomaku, kao i dijareja. Mikroorganizmi osim u hrani, mogu biti prisutni i u bunarskoj vodi, te ukoliko ona nije mikrobiološki ispravna može doći do trovanja i na taj način, dodaje dr Bohucki.