Mesec borbe protiv malignih bolesti

Od raka ili maligne bolesti tokom prošle godine u Severnobačkom okrugu umrle su 624 osobe, a udeo malignih bolesti u ukupnoj smrtnosti stanovništva u okrugu je 21,5% , pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje u mesecu borbe protiv malignih bolesti. Stručnjaci ističu da je, ukoliko se na vreme otkrije i odmah pravilno leči, u 80% slučajeva rak izlečiv.

Od raka ili maligne bolesti tokom 2020. godine u Severnobačkom okrugu umrlo je 345 muškaraca i 279 žena, a najveći broj umrlih je u starosnoj grupi od 60-69 godina starosti -199, dok je 197 umrlih osoba bilo između 70-79 godina. Najviše osoba umrlo je od raka pluća i dušnika, zatim slede rak dojke, rak prostate, te rak rektuma i debelog creva. Dokazani su brojni faktori rizika koji povećavaju verovatnoću nastanka malignih bolesti.

Lekari ističu da je 70% malignih bolesti posledica načina života, navika i delovanja iz životne i radne sredine. Praksa pokazuje da, ukoliko se na vreme otkrije i odmah pravilno leči u 80% slučajeva rak je izlečiv te lekari savetuju redovne preventivne preglede u skladu sa godinama i polom. Na osnovu prepoznatih faktora rizika za razvoj malignih bolesti, lekari preporučuju zdrav stil života koji može doprineti smanjenju razvoja ovih bolesti.

Maligne bolesti su drugi vodeći uzrok smrti u svetu i kod nas. Srbija se prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka svrstava među 40 zemalja Evrope u grupu zemalja sa srednjimk rizikom obolevanja i visokim rizikom umianja od malignih bolesti u Evropi.