Međunarodni mesec protiv raka dojke- Pink oktobar

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena, a kada se ova bolest otkrije u ranoj fazi u oko 90% slučajeva je izlečiva, poruka je stručnjaka povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Na osnovu podataka rutinske zdravstvene statistike u 2022. godini u subotičkoj Bolnici je 111 žena lečeno zbog raka dojke, a svaka šesta žena je mlađa od 50 godina. Podaci pokazuju da je oko 60% obolelih žena u dobi radno aktivnog stanovništva. Naša zemlja je među vodećim zemljama u Evropi zbog dijagnostikovanja karcinoma dojke u kasnoj fazi, a stopa oboljevanja u Severnobačkom okrugu je viša u odnosu na republički prosek i svrstava nas u grupu zemalja sa najvišom stopom.

Jedna od 200 žena će dobiti karcinom do 40. godine života, a jedna od 28 u periodu od 60-69. godine života. Najznačajniji faktori rizika raka dojke na koje ne možemo uticati su ženski pol i godine starosti, kao i genetska predispozicija.

Povodom obeležavanja oktobra- Meseca posvećenog prevenciji raka dojke Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Domom zdravlja, Apotekom Subotica, Crvenim krstom i UG „Jedna uz drugu“ će sutra organizovati niz aktivnosti. Od 16,30 će biti održana memorijalna šetnja „Tanjinom stazom hrabrosti“, a potom od 18 časova u prostorijama Crvenog krsta promotivna akcija :“Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“ . U okviru akcije će dr Nada Kosić Bibić održati predavanje „Mogućnost prevencije raka dojke“ i preventivni pregledi u okviru kojih će biti rađeni palpatorni pregled dojke, određivanje indeksa telesne mase i kompozicije tela. Istog dana od 8-19 časova će farmaceuti Apoteke Subotica u ulici Matije Gupca i Braće Radić 118 raditi proveru neželjenih dejstava i interakcije lekova u terapiji obolelih žena.