Međunarodni dan siromašnih

Narodna kuhinja u Subotici najveća je u Vojvodini sa 1.200 korisnika, najviše staračkih domaćinstava, višečlanih i porodicea bez prihoda. Ove godine iz budžeta Grada je za ovu namenu izdvojeno 32,5 miliona dinara, rečeno je na Svetski dan siromašnih.

Crveni krst Subotica najugroženijim sugrađanima pomaže kroz direktne i indirektne načine. Prvi vid podrazumeva program Narodne kuhinje za 1.200 korisnika. Pored podele obroka socijalno ugroženima, Gradska organizacija Crvenog krsta pruža pomoć i kroz programe podele paketa hrane i higijene, kao i garderobe koju humani Subotičani mogu donositi u prostorije Crvenig krsta tokom godine. Takođe, tokom avgusta i septembra počinju sa akcijom prikupljanja školskog pribora za decu iz socijalno ugroženih porodica i dece korisnika Narodne kuhinje.

Lokalna samouprava za program najveće Narodne kuhinje u Vojvodini ove godine iz budžeta je izdvojila 32,5 miliona dinara, dok je za pakete hrane i higijene Grad izdvojio 4,5 miliona dinara, kaže Ilija Đukanović, član GV zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

Ujedinjene nacije su 9. avgust proglasile kao Svetski dan siromašnih sa željom da ukažu na taj globalni problem sa kojim se suočavaju sve države sveta.