недеља , 16 јануара 2022
Naslovna / Društvo / Međunarodni „Dan osoba sa invaliditetom“, i ove godine, obeležiće se u Subotici

Međunarodni „Dan osoba sa invaliditetom“, i ove godine, obeležiće se u Subotici

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se svuda u svetu 3. decembra.

Tog dana, 2006. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija donela je „Konvenciju o zaštiti osoba sa invaliditetom“, a taj dokument naša zemlja ratifikovala je dve godine kasnije.

Tim povodom, „Udruženje slepih i slabovidih Subotice“, koje je nedavno proslavilo sedam decenija uspešnog postojanja, kao i svake godine, sutra će, na prigodan način, obeležiti taj dan.

Pre održavanja pomenute kulturno-zabavne manifestacije, predstavnici „Udruženja slepih i slabovidih Subotice“ obaviće razgovore sa čelnicima lokalne samouprave o položaju, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom u našem gradu.

Iako se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom, siromaštvom, socijalnom isključenošću i nezaposlenošću, sa razvojem društva i države, njihova prava se povećavaju i za njihove potrebe izdvaja se i više sredstava.

Zahvaljujući tome, u poslednjih nekoliko godina, u Subotici je urađeno mnogo na poboljšanju kvaliteta života slepih i slabovidih osoba.

Uprkos svim barijerama i teškim životnim situacijama osobe sa invaliditetom ne odustaju od borbe, a, uz velike napore društvene zajednice, maksimalno se trude da svoj položaj što više izjednače sa ljudima koji nemaju nikakva zdravstvena ograničenja.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Povećan broj zahteva za izdavanje ličnih karata

U protekle 2 nedelje vidno je povećan broj zahteva za izdavanje ličnih karata u PU …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *