Marko Popović, učenik iz Subotice dobitnik „Svetosavske nagrade“

Učenik 8. razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“, Marko Popović dobitnik je „Svetosavske nagrade“ za 2023. godinu. Ovu nagradu dodeljuje Ministarstvo prosvete iskatnutim pojedincima i predstavnicima institucija.

Marko je Svetosavsku nagradu dobio za svestranost, originalnost i uspehe u oblasti prirodnih i društvenih nauka. Osvajač je nagrada na državnim takmičenjima iz informatike i računarstva i srpskog jezika. Odlikuje ga i originalnost u pristupu i pronalaženju rešenja, što ga je kvalifikovalo da bude učesnik međunarodnih konferencija koje se bave veštačkom inteligencijom, marketingom, veb tehnologijom. Кreator je veb stranice „EduCompas” sa kojom je osvojeno 1. mesto na regionalnom takmičenju „Projektna nedelja”. Organizator je događaja „Misterija grada”, a kao predsednik Učeničkog parlamenta učestvovao je u organizaciji različitih humanitarnih akcija. Polaznik je škola programiranja u organizaciji IS Petnica i Fondacije Petlja, stoji u obrazloženju nagrade.

Marka je za Svetosavsku nagradu nominovala Škola prepoznajući njegov rad i trud, kao i uspehe ali i angažovanje u velikom broju aktivnosti kako u školi tako i van nje.

Marku je nagradu uručila ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović, u subotu 27. januara na Savindan u Vladi Srbije. Ove godine dodeljene su 32 Svetosavske povelje.