Кonkurs za dodelu bespovratnih sredstava

Кonkurs za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje razvoja i revitalizacije poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti u 2021. godini, raspisan je danas i trajaće 15 dana.

Кonkurs je namenjen preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, a sredstva su namenjena za nabavku opreme ili repromaterijala. Pokrajinski sekretarijat na ovaj način dodeljuje pet miliona dinara bespovratno radi unapređenja i očuvanja procesa proizvodnje, na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za umetnički, odnosno stari zanat ili posao domaće radinosti. Cilj opredeljenja sredstava za ovu namenu jeste povećanje konkurentnosti, a time i unapređenje oblasti preduzetništva i privredne klime u Vojvodini.

Pokrajinski sekretar Ivanišević ističe da tradicionalni zanat označava veštinu, naročito ručnog rada, profesiju koja podrazumeva celokupan proces izrade unikatnih proizvoda i pružanja usluga, kao i upotrebu prirodnih materijala u procesu proizvodnje, uz korišćenje pretežno jednostavnih alata.

,,Danas raspisujemo konkurs koji oslikava ono što jeste Vojvodina – bogatstvo različitosti, bogatstvo traditicije koju bi trebalo čuvati i kojoj je potrebno pomoći. Subvencionisaćemo nabavku opreme, ali i repromaterijal, kako bismo podržali što veći broj preduzetnica i preduzetnika koji se bave starim i tradicionalnim zanatima. Кroz ovaj konkurs ćemo težiti ka tome da pomognemo očuvanje starih zanata, naročito u seoskim sredinama. Posebno će se vrednovati i žene preduzetnice i oni koji dolaze iz lokalnih samouprava koje su nedovoljno razvijene, što, naravno ne isključuje učešće svih koji se bave zanatstvom u Vojvodini“, rekao je Ivanišević.

On je podsetio da je u poslednjih sedam meseci Sekretarijat za privredu plasirao oko 300 miliona dinara direktne pomoći privredi i za podizanje turističkih potencijala i kapaciteta na teritoriji Vojvodine. Кonkurs za stare i umetničke zanate je objavljen na veb sajtu Sekretarijata i otvoren je do 22. jula 2021. godine.