уторак , 27 октобра 2020
Naslovna / Društvo / Komunisti: Oslobodioci Subotice ne smeju biti zaboravljeni

Komunisti: Oslobodioci Subotice ne smeju biti zaboravljeni

Subotica je utemeljena na vrednostima antifašizma, a ove vrednosti se moraju poštovati, baš kao i žrtve koje su svoj život dale u borbi za slobodu našeg grada, poručili su članovi Društva za istinu o NOB-u i Gradskog komiteta komunista uoči obeležavanja 10. oktobra- Dana oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu. Oni su, na protestnoj konferenciji za medije, naveli da je na delu tiho marginalizovanje vrednosti antifašizma.
Na postamente na kojima su se nekada nalazile biste Lazara Nešića, Matka Vukovića i Ištvana Kizura Komunisti Subotice položili su vence i minutom ćutanja odali počast žrtvama fašističke okupacije. Biste ovih subotičkih revolucionara ukradene su prošle godine, podsetili su subotički komunisti i dodali da je bista Jovana Mikića, takođe, ukradena. Pre oko godinu dana komunisti su se obratili Gradu u nameri da se uoči obeležavanja sedamdesetpetogodišnjice oslobođenja bista slavnog Spartaka ponovo postavi, a kako kažu dobili su odgovor da je za tako nešto potrebno prikupiti nekoliko dozvola.
Mladi u Subotici nisu dovoljno edukovani na temu antifašizma, smatraju komunisti koji tvrde da udžbenici ne odgovaraju istorijskim činjenicama.
Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu biće obeležen sutra polaganjem venaca kod Spomenika žrtvama fašizma, ali ne i svečanom sednicom Skupštine grada, jer je za sutra zakazana redovna sednica, podsećaju komunisti i dodaju da je to kršenje Statuta grada. U Drugom svetskom ratu poginulo je preko 7100 Subotičana svih nacionalnosti.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Problemi radnika

Problemi radnika ove godine, kažu iz Saveza samostalnih sindikata Grada Subotice, razlikuju se od dosadašnjih, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *