Ko treba da nosi zaštitne maske?

U našem gradu trenutno ne mogu da se kupe zaštitne maske koje štite od respiratornih infekcija. U ZU “Apoteka Subotica” najavljuju da će se sledeće nedelje u njihovim apotekama naći određena količina zaštitnih maski, a stručnjaci poručuju da zaštitne maske ne treba da nose zdrave osobe jer to nosi potencijalnu opasnost od respiratornih zaraznih bolesti.

Već nedelju dana u apotekama “Apoteke Subotica” ne mogu da se kupe zaštitne maske, a sve količine koje su do sada nabavljene prodavale su se u kratkom roku, kažu u ovoj ZU. Međutim, kako najavljuju uskoro bi određena količina maski trebalo da stigne u njihove apoteke.

Epidemiolozi objašnjavaju, da kada je u pitanju trenutna epidemiološka situacija po pitanju niza respiratornih infekcija, nema potrebe da građani nose bilo kakve maske na otvorenom. Zaštitne maske, i to hirurške trebalo bi da nose obolele ili osobe koje imaju simptome karakteristične za respiratorne infekcije. Ovo se odnosi pre svega na zatvoreni prostor i pre svega na boravak u zdravtsvenim ustanovama. Lekari posebno upozoravaju zdrave osobe da ne nose zaštitne maske, jer nosi potencijalnu opasnost. Stručnjaci podsećaju, da hirurške maske štite 20-30 minuta, nakon čega bi ih trebalo pravilno odložiti i po potrebi staviti novu zaštitnu masku.

Kada su u pitanju maske za većim stepenom zaštite, takozvane nano maske koje se označavaju brojevima: FFP1, FFP2 i FFP3, gde trojka označava najveći stepen zaštite, ove maske su namenjene pre svega zdravstvenim radnicima.

Epidemiolozi podsećaju da je najznačajnija mera prevencije održavanje higijene ruku, češće provetravanje prostorija, izbegavanje mesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, a obolelima od respiratornih infekcija se savetuju da ostanu kod kuće do ozdravljenja.