Klinika na otvorenom u centru grada

Povodom Svetskog dana srca u centru grada Opšta bolnica prvi put organizovala je „Kliniku na otvorenom“. Akcija, pod pokroviteljstvomn Ministarstva zdravlja, Udruženja kardiologa Srbije i Srpske akademije nauka i umetnosti imala je za cilj da ukaže na faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, koji su prvi uzrok smrtnosti u našem stanovništvu.

Pored genetike, pola i starosti na koje nije moguće uticati, na nastanak kardiovaskularnih bolesti utiču i faktori rizika koji su preventabilnog karaktera poput gojaznosti, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i upotrebe duvanskih proizvoda. Upravo ti faktori rizika bili su u fokusu akcije, koja je organizovana na gradskom trgu.

U poslednjih osam meseci na polju kardiologije u Opštoj bolnici napravljen je veliki pomak. Liste čekanja za holter EKG su ukinute, dok se na holter arterijskog pritiska čeka do mesec dana. Ipak, najveći napredak je početak probnog rada angio sale, što bi trebalo prema rečima direktora Opšte bolnice dr Slobodana Puškara da do kraja godine omogući zbrinjavanje pacijenata sa akutnim infarktom srca.

Sa udelom od oko 55 odsto, kardiovaskularne bolesti su prvi uzrok smrtnosti stanovništva, upozoravaju lekari.