Kancelarija lokalnog ombudsmana posvećena zaštiti prava starijih sugrađana

Kancelarija Lokalnog ombudsmana u proteklih godinu dana bila je posebno posvećena zaštiti prava starijih sugrađana, rečeno je uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obeležava 10. decembra.

Naime, postoje pojedini trgovci, koji služeći se nepoštenom poslovnom praksom i svesno ciljajući penzionere, sa redovnim primanjima, a koji slabije poznaju pravila o odustanku od ugovora, po enormno visokim cenama, prodaju različite proizvode. Iz tog razloga, iz Kancelarije Lokalnog ombudsmana navode da su našim starijim sugrađanima, pružali aktivnu pravnu podršku, u pogledu ostvarivanja njihovih prava, odustanka od štetnog ugovora i povrata kupoprodajne cene koja je bila isplaćena.

U ovim slučajevima, kako se navodi u saopštenju koje potpisuje Erika Tot Salai, lokalni ombudsman kada su se sugrađani pozvali na svoja zakonom zagarantovana prava, trgovci su ispoštovali zakonske odredbe koje se odnose na prava potrošača, da ne bi trpeli dalje štetne posledice.

Kako se dalje navodi, “jačanje ljudskih prava starijih osoba, najbolji je način da vode dostojanstven i bezbedan život, kao ravnopravni članovi društva, jer su pojedina prava više ugrožena u starosti nego u nekim drugim životnim dobima. Poštovanje ljudskih prava dovodi do boljeg društvenog razvoja, gde poštovanje, dostojanstvo, pravo na slobodu i sigurnost, pored materijalne bezbednosti predstavlja važan činilac u dobrobiti čoveka”.