Kako kvalitetno organizovati i iskoristiti slobodno vreme tokom raspusta

 

Decu ne treba opterećivati dodatnim aktivnostima u toku raspusta već to treba da budu slobodne aktivnosti sportsko-rekreativnog karaktera poručuju psiholozi. Letnji raspust roditeljima i deci donosi dodatno slobodno vreme, ali i nedoumicu kako kvalitetno organizovati i iskoristiti to vreme u zajedničkim aktivnostima. Slobodno vreme deci bi trebalo ispuniti različitim aktivnostim,akcenat bi trebalo staviti na neformalno obrazovanje, a Kancelarija za mlade nudi letnje kreativne radionice.

Isidora Trkulja je učenica OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“, završila je četvrti razred, a do upisa u peti letnji raspust provodi družeći se sa prijateljima i uživajući u igri. Pored druženja uživaće i u šetnji, razonodi i odlasku na more zbog čega veoma voli leto.

Organizovanje aktivnosti u toku letnjeg raspusta za decu mlađeg uzrasta, predškolaraca i školaraca nije ni malo lak zadatak koji roditelji često postave pred sebe. Deci mlađeg uzrasta najviše prija kada slobodno vreme za odmor provode zajedno sa svojim roditeljima, dok školarci preferiraju aktivan odmor uz svoje vršnjake. Prema rečima psihološkinje Dragane Čupurdije najvažnije je da deca raspust ne provedu uz telefone, tablete i računare već umesto toga u kvalitetno organizovanim i slobodnim aktivnostima.

U okviru ,,Letnjeg programa“ Kancelarija za mlade grada Subotice organizuje brojne aktivnosti kao što su aerobik, karate, joga, a možda ove godine bude ponovljena besplatna ,,Škola rolera“.