Još oko 7.200 porodica ima potrebu za rešavanje stambenog problema

 

Regionalnim stambenim programom trebalo bi da bude rešeno stambeno pitanje za 6.100 izbegličkih pirodica u Srbiji, kaže zamenica Komesara za izbeglice Svetlana Velimirović.Ona je naglasila da je do sada odobreno, potpisano, ugovoreno i realizuju se pet potprojekata kojima će biti rešeno stambeno pitanje za 4.897 porodica.
Kako kaže ovih dana se očekuje potpisivanje još jednog potprojekta koji je odobren na prethodnoj skupaštini, koji će obezbediti trajna rešenja za još 490 porodica, što bi značilo da će ukupno 6.100 porodica rešiti svoje stambeno pitanje.
Još oko 7.200 porodica, pojašnjava ona, ima potrebu za nekim vidom podrške u rešavanju stambenog problema.Oni koji su počeli sami da rešavaju problem, dodaje, dobiće pomoć. Najbrže će ići kod onih porodica koje imaju plac i koje su planirale postavljanje montažnih kuća ili kod porodica koje su se opredelile za kupovinu seoskih domaćinstava. „Mali problem imaće porodice koje su se odlučile za gradske sredine“, naglasila je Velimirović.Regionalni stambeni program, koji se sprovodi od 2013. godine je zajednički program Srbije, Crne Gore, BIH, Hrvatske a ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.