Jedini spas za obolele od leukemije transplatacija

Udruženje za pomoć obolelima od akutnih leukemija “Leuka” uz podršku lokalne samouprave, organizovaće u petak 6. avgusta, skup za sve ljude koji žele da se upišu u registar dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija, trombocita i koštane srži, a biće održana i edukativna tribina, izložba slika i koncert. Akcija će biti održana na Velikoj terasi na Paliću u periodu od 17 do 20 časova.

Jedini spas za obolele od leukemije jesu trombociti i transplatacija matičnih ćelija, tačnije koštane srži. Iz Udruženja “Leuka” navode da je mogućnost da srodnik donira matične ćelije svega 25 odsto, a davaoci mogu biti zdrave osobe od 18 do 50 godina, a sam postupak davanja krvi za pristupanje Registru je krajnje bezbolan i jednostavan.

U Subotici je trenutno registrovano 90 donora i cilj Udruženja jeste da se taj broj poveća. Prema podacima Udruženja, u našoj zemlji obolelih trenutno ima oko dve hiljade, ali se ti podaci povećavaju iz dana u dan, a od prve transplatacije 2005. godine do danas, urađeno je svega pet. Kako objašnjava Predrag Slijepčević, kojem je upravo transplatacija bila lek, za mali broj donora kriva je – neinformisanost.

Čast mi je da budem pokrovitelj akcije koju organizuju veliki heroji koji su pobedili leukemiju, rekao je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada, istakavši da se nada da će se prijaviti što više ljudi i da će još jednom pokazati da je Subotica grad plemenitih ljudi.

Registar davalaca koštane srži Srbije polovinom 2020. godine imao je manje od devet hiljada davalaca, a potrebno je da ih bude bar deset puta više, navode iz Udruženja “Leuka”.