Jaja u prodavnicama više ne moraju da stoje u frižideru

Trgovinski lanci u Srbiji, prema propisima koji su na snagu stupili još početkom godine, jaja više ne moraju da drže u rashladnim vitrinama.

Mogu ih držati na temperaturi iznad pet stepeni, kažu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i pojašnjavaju da nema razloga za brigu da će to uticati na kvalitet namirnice, jer njoj najviše odgovara takva temperatura.

Načelnik Odeljenja veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Zoran Ivanović kaže za Tanjug da je Pravilnikom o kvalitetu jaja, koji je u primeni od ove godine, propisano da taj proizvod može da se čuva na temperaturi nižoj od pet stepeni samo tokom transporta koji je kraći od 24 sata ili u maloprodajnim objektima u periodu kraćem od 72 sata.

Pravilnikom je predviđeno da se jaja čuvaju na temperaturi višoj od pet stepeni.

Ističe da je Pravilnik o kvalitetu jaja stupio na snagu još 1. januara, ali da su sada pojedini komercijalni lanci počeli da rade marketinšku kampanju u vezi sa tim kako da se čuvaju jaja van rashladnog sistema.

„Potrošači su i ranije mogli da primete da su se jaja čuvala u vitrinama gde i mlečni prozvodi, čija je je temperatura skladištenja plus osam stepeni pa praktično i nema neke razlike“, naveo je Ivanović.