Izgradnja solarne elektrane izazvala najviše pažnje na današnjoj sednici

Pred odbornicima Skupštine grada na 32. zasedanju našlo se 16 tačaka dnevnog reda, a najviše pažnje izazvala je prva – Plan detalje regulacije za izgradnju solarne elektrane. Nakon kraće rasprave, doneta je odluka o izradi plana, a protiv je glasala opozicija kojoj je upitno iskustvo investitora i uticaj na životnu sredinu.

Nakon izrade plana, uslediće pribavljanje lokacijskih uslova, dozvole za izgradnju, a zatim i izgradnja i spajanje na elektroenergetski sistem. Ova investicija značajno će doprineti distributivnom sistemu, rekao je Duško Petrović, odbornik Srpske napredne stranke i dodao da su u vreme energetske krize i ratnih dešavanja uvideli dva nova značenja ovih obnovljivih izvora – energetsku sigurnost i nezavisnost. Izgranja elektrane snage deset megavata previđena je kod bišve „Azotare“.

Iz redova opozicije kažu da nemaju ništa protiv obnovljivih izvora energije, ali da postoje određeni problemi kada je reč o izgradnji ove elektrane. Jedan od njih je, kako kaže Miroslav Milojević, šef odborničke grupe Pokret građanske Subotice, i vek trajanja solarnih panela.

Pred odbornicima se našao Lokalni akcioni plan zapošljavanja i Program korišćenja sredstava Fonda za zaštitu životne sredine. Pored toga usvojeni su izveštaji i finansijski planovi gradskih fondova i fondacija.