Iz Goranskog rasadnika apeluju na sugrađane da kupuju jelke sa busenom

U susret božićnim i novogodišnjim praznicima iz Goranskog rasadnika apeluju na sugrađane da kupuju jelke sa busenom. Kako kažu, to je jedan od načina kojim se doprinosi očuvanje naše okoline.

Novogodišnji praznici su sve bliži, a mišljena građana Subotice povodom kupovine jelke su podeljena.

Jelke sa busenom su najbolji izbor za kupovinu jer mogu da prežive i do dvadeset dana u kućnim uslovima, a nakon toga bi ih trebalo vratiti u prirodno okruženje, te mogu da ulepšaju svako dvorište, rekla je Eleonora Paći, inženjer Goranskog rasadnika Subotica. Ono što je istakla jeste da nije vredno seći jelke samo zbog jedne noći i da je svako drvo fabrika kiseonika, što je od presudnog značaja za ekologiju.

Iz Rasadnika savetuju da adaptacija treba da postoji. Kada se jelka kupi, prvo je potrebno staviti je negde na pet dana gde je petnaest stepeni, a nakon toga se može uneti u kuću i ukrasiti. U kućnim uslovima potrebno je zalivati sadnice vodom koja je na sobnoj temperaturi. Isto tako, treba je postepeno vraćati u prirodu. Iako se čini da se više vremena treba posvetiti ovoj jekli, sigurno je da nakon toga može da se ulepša svako dvorište i očuva životna sredina.