„IT Subotica 2030“ obezbedila 20 merača kvaliteta vazduha

Organizacija “ IT Subotica 2030″ obezbedila je 20 merača kvaliteta vazduha čije je postavljanje u toku na različitim lokacijama u Subotici. Ovi merači omogućiće praćenje stanja vazduha u gradu u realnom vremenu.

Do sada je postavljeno 10 merača kvaliteta vazduha u gradu, a u planu je postavljanje još toliko na različitim lokacijama. Merači kvaliteta vazduha obezbeđeni su iz članarina u organizaciji „IT Subotica 2030“ sa ciljem da se omogući Subotičanima da u realnom vremenu prate stanje vazduha u gradu.

Podaci sa postavljenih merača kvaliteta vazduha moći će uskoro da se pogledaju na veb sajtu koji je u pripremi. Osim praćenja trenuntog stanja, na ovom sajtu biće dostupna i istorija merenja, ističu iz organizacije „IT Subotica 2030“.

Organizacija „IT Subotica 2030“ u cilju podizanja svesti o kvalitetu vazduha u Subotici sutra organizuje tribinu pod nazivom „Kakav vazduh udišemo u Subotici“ koja će biti održana od 18 časova u Inspira Hub-u. Na tribini će govoriti: vođa projekta monitoringa vazduha iz „IT Subotica 2023“ Aleksandar Boroš Đevi, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Grada Subotice- Žika Reh, zatim član stručnog saveta Nacionalne ekološke asocijacije, Dejan Lekić i izvršni direktor organizacije „IT Subotica 2030“ Petar Stakić.