Ispred Gradske kuće postavljena izložba o zadužbinama Nemanjića

U okviru zvaničnog obeležavanja Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću danas je postavljena izložba „Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić“ Muzeja grada Beograda.

Izložbu čine panoi sa ilustrovanim fotografskim materijalom koji posetiocima približavaju arhitektonska, slikarska i skulptorska dostignuća spomenika kulture, kao i njihov istorijat. Кoncept izložbe osmišljen je tako da publici bliže predstavi Bogorodičinu crkvu u Studenici, Žiču, Mileševu, Sopoćane, Gradac, crkvu Bogorodicu Ljevišku, Staro Nagoričane, Gračanicu, Dečane i Mateič. Izložbu su svečano otvorili ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov i potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić.

Potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić istakao je da ove fotografije govore o tome koliko smo bogat narod, koliko treba da volimo i poštujemo našu istoriju i našu Srbiju. On je istakao da ova izložba ne govori samo o zadivljujućoj arhitekturi srpskih kraljeva već i o kontinuitetu jedne dinastije.

Izložba je otvorena u okviru zvaničnog obeležavanja Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije.