IN MEMORIAM – JOSO POLJAKOVIĆ

Preminuo je Joso Poljaković (1952-2022), dugogodišnji novinar, prvi urednik emisije „Spektar“ na bunjevačkom jeziku koja se od 2005. godine emituje na Radio-televiziji Vojvodine.

Rođen 1952. godine, na Bikovu, osnovnu školu završio je u Starom Žedniku, a Gimnaziju i Višu pedagošku školu u Subotici.

Prvo zaposlenje imao je 1975. godine u „Agrokombinatu“ Subotica, na radnom mestu novinara, gde je radio do kraja 1978. godine, kada prelazi u službu Državne bezbednosti, Pokrajinskog sekretarijata za unutrašnje poslove.

U novinarstvo se vratio 1992. godine, i radio je kao novinar i zamenik glavnog i odgovornog urednika u nedeljniku „Dani“ u Subotici. U to vreme je bio dopisnik „Politike“, „Tanjuga“, i nekoliko drugih novina. Sarađivao je i sa „Bunjevačkim novinama“ koje je izdavala „Bunjevačka matica“. Krajem 2004. godine angažovan je kao urednik emisije „Spektar“, prve emisije na bunjevačkom jeziku koju emituje Radio-televizija Vojvodine. Posle 10 godina rada na emisiji „Spektar“ odlazi u penziju, a za to vreme je pripremio skoro 300 emisija.

Poljaković je 2016. godine nagrađen priznanjem „Kalor Milodanović“ Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, za vrhunski doprinos na polju informisanja na bunjevačkom jeziku.

Poslednji ispraćaj Jose Poljakovića je sutra na Kerskom groblju u Subotici, u 14,30 sati.