Ima li rešenja za divlju deponiju nedaleko od Prečistača otpadnih voda?

Divlja deponija pored obale jezera Palić u Zaštićenom području nedaleko od Prečistača otpadnih voda, od kraja prošle godine raste, tvrde predstavnici UG „Solidarnost“ koji su krajem prošle godine i ukazali na njeno stvaranje i javnosti i gradskoj upravi. Iz gradske uprave navode da parcelom na kojoj se prijavljeni otpad nalazi upravlja JKP „Vodovod i kanalizacija“ te da se ne može okarakterisati kao divlja deponija i da zbog toga nije pokrenut inspekcijski postupak.

Nedaleko od same obale jezera Palić u zaštićenom području prirodnog parka III kategorije zatičemo hrpe zemlje, vreće, poneku betonsku cev i delove betona. To je prizor koji svakodnevno dočekuje one koji vole da šetaju na ovom mestu i da tu provode vreme u prirodi. Naš sugrađanin i član UG „Solidarnost“ Ištvan Jo krajem prošle godine ukazao je na stvaranje divlje deponije na ovom mestu, a danas svedoči o tome da je za nekoliko meseci povećana količina otpada koji se tu nelegalno odlaže. Među otpadom koji se donosi, tvrdi Ištvan ima i građevinskog.

UG „Solidarnost“ obratilo se u novembru prošle godine povodom ove divlje deponije Službi za zaštitu životne sredine i održivi razvoj pismenim putem, ali su ih oni uputili na Sekretarijat za inspekcijsko- nadzorne poslove koji je u decembru prošle godine poslao inspektora na teren koji je utvdio da je parcela na kojoj se nalazi otpad u vlasništvu Grada Subotica, a da je data na upravljanje JKP „Vodovod i kanalizacija“. Tada je UG „Solidarnost“ pokušalo da stupi u kontakt sa rukovodstvom ovog preduzeća, ali bezuspešno.

U pokušaju da dobijemo odgovor od nadležnih službi, iz Službe za zaštitu životne sredine dobili smo pismeni odgovor u kojem se navodi da ova Služba nije nadležna za postupanje po prijavi građana, te da su oni prijavu UG „Solidarnost“ prosledili Sekretarijatu za inspekcijsko- nadzorne poslove. Iz navedenog Sekretarijata nam je takođe stigao pismeni odgovor da je postupajući po prijavi građana komunalni inspektor 6.decembra 2022. godine izvršio vanredan terenski inspekcijski nadzor prilikom kog su uočene gomile mulja i zemlje koje potiču iz procesa tretmana otpadnih voda, a pošto navedene gomile ne mogu da se okarakterišu kao divlje deponije jer nisu na javnoj površini, nije pokrenut inspekcijski postupak. U potrazi za odgovorom na pitanje o ovom problemu kontaktirali smo i JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz kojeg su nam obećali odgovor koji do zaključenja naše informativne emisije nije stigao.