Gradonačelnik na snimanju filma o Svetozaru Miletiću

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban prisustvovao je danas, u Gradskoj kući, snimanju dugometražnog igranog filma o Svetozaru Miletiću. Film po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Darka Bajića, u kojem glavnu ulogu tumači Ljubomir Bandović, prati život i rad nekadašnjeg političara, uglednog advokata i gradonačelnika Novog Sada Svetozara Miletića (1826-1901) i njegovu borbu za prisajedinjenje Vojvodine Кraljevini Srbiji.– Sa velikim zadovoljstvom pružili smo podršku ovom projektu, jer je od izuzetnog značaja film o životu znamenitih Srba, tzv. stare Vojvodine koji su svojim radom, svojom žrtvom stvarali temelje modernoj srpskoj Vojvodini i otvorili nove puteve, i u oblasti kulture, i obrazovanja, ali i u drugim oblastima važnim za našu današnjicu. Raduje susret sa velikanima naše umetnosti poput Laze Ristovskog, Darka Bajića, Žarka Lauševića… a još više raduje projekat koji predstoji jer će na pravi način podstaći mlade da razmišljaju o vremenu i istoriji – izjavio je, tom prilikom, gradonačelnik Laban.

Prva klapa filma, poznato je, pala je početkom oktobra u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, poslednjih dana oktobra snimano je u Gradskoj kući u Vršcu, a potom su na red došli Novi Sad, Sremski Кarlovci i Subotica. Nakon snimanja u našem gradu istorija će, na filmskom platnu, oživeti i u Somboru da bi se, kako je najavljeno, snimanje završilo 24. novembra u Beogradu.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinska vlada, Filmski centar Srbije i oko 30 lokalnih samouprava u Vojvodini, kao i Odbor za obeležavanje značajnih datuma u Republici Srbiji.

Planirano je da film premijeno bude prikazan u maju 2020. godine u Novom Sadu.